Home » Uncategorized » Spreekt u Nederlands?

Spreekt u Nederlands?

Start here

Spreek je geen Nederlands en heb je schulden? Dan wordt de kans steeds kleiner dat je een schuldenvrije toekomst kunt bereiken.

In de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening is al een medewerkingsplicht opgenomen, waarbij ook het volgen van een taalcursus kan worden opgenomen. Wie dat gaat betalen is nog maar helemaal de vraag. In sommige gevallen kun je een sociale lening afsluiten bij DUO. Maar een nieuwe lening als je al schulden hebt, is natuurlijk niet aan te raden. Gelukkig kunnen gemeenten maatwerk bieden en toch proberen om een schuldregeling op te zetten.

Is de gemeentelijke schuldhulpverlening een gepasseerd station en wil je toegang tot de WSNP, dan is het niet beheersen van de Nederlandse taal een (nog) groter obstakel. Inmiddels zijn er twee uitspraken geweest waarin het niet leren van het Nederlands werd gezien als het niet ter goeder trouw geweest zijn bij het laten ontstaan of het onbetaald laten van de schulden. Indien je geen Nederlands spreekt is de kans op werk immers klein, waardoor het ook moeilijk wordt om aan de inspanningsverplichting te voldoen. Bij een van deze uitspraken speelde ook een rol dat de verzoekers gebruik hadden gemaakt van de België-route waardoor de strenge Nederlandse immigratieregels (legaal) werden omzeild. De insolventierechter rekende het de verzoekers zwaar aan dat zij de immigratieregels omzeild hadden en dus zonder kennis van het Nederlands toch zijn geïmmigreerd. De regels in de WSNP zijn dus strenger dan in de WWB of bijvoorbeeld de Wet Inburgering.

Wat is nu wijsheid als je een klant hebt die geen Nederlands spreekt? In eerste instantie moet je onderzoeken of het hier gaat om een rechtmatig in Nederland verblijvende en woonachtige vreemdeling. Is dier sprake van, dan kun je hem toch het beste op taalles sturen in het kader van de medewerkingsplicht. Wellicht biedt je gemeente (in samenwerking met biivoorbeeld maatschappelijk werk) vrijwillige taalmaatjes aan waardoor de taallessen niets hoeven te kosten. Mocht de schuldregeling dan toch mislukken, dan kan je klant aantonen dat hij inmiddels alles doet om het Nederlands te beheersen en is die belemmering voor toelating tot de WSNP weg.

Ervaringen zijn welkom!


Plaats een reactie

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 123 andere abonnees