Home » Uncategorized » Eerste uitspraak Wgs: over besluit, ingangsdatum en dossiervorming

Eerste uitspraak Wgs: over besluit, ingangsdatum en dossiervorming

Start here

Hoera, de eerste uitspraak over de Wgs is een feit (LJN: BY62730). Het betreft een uitspraak van de voorzieningenrechter, maar dat terzijde. In deze zaak werd de schuldhulpverlening beëindigd nadat er dreigmails waren gestuurd.

Belangrijkste uitgangspunten:

  • Voorzieningen aangeboden voor 1 juli 2012
    Voorzieningen die al werden aangeboden voor 1 juli (de inwerkingstredingsdatum van de Wgs) vallen automatisch onder de Wgs, tenzij het Plan iets anders bepaald.  Opvallend dat de gemeente dus zelf kan kiezen voor een vorm van overgangsrecht. Ik heb echter nog niet veel plannen gezien die dit zo geregeld hebben.
  • Beëindiging is een besluit
    De voorzieningenrechter merkt de beëindiging van een voorziening in het kader van schuldhulpverlening aan als gericht op een rechtsgevolg waardoor bezwaar en beroep tegen de beëindiging open staat. Dit is naar het oordeel van de voorzieningenrechter niet alleen omdat daarmee al dan niet de betrokkene aanspraak wordt gegeven op een zekere dienstverlening onder verantwoordelijkheid van de gemeente, maar ook omdat aan het uitsluiten van een betrokkene van die voorziening van schuldhulpverlening zwaarwegend gewicht toekomt in het eventueel daarna te volgen wettelijk traject op grond van de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (hierna: WSNP).
  • Dossiervorming
    De voorzieningenrechter kon niet toetsen welke situatie dat vooraf was gegaan aan de dreigmails. Het probleem was dat er geen dossiers waren bijgehouden. Hierdoor kan de voorzieningenrechter niet vaststellen dat de sociale dienst terecht stelt dat er geen redenen zijn om af te wijken van het standpunt dat bedreiging aanleiding geeft tot beëindiging van de schuldhulpverlening.

De Sociale Dienst moest de schuldhulpverlening voortzetten. Let dus goed op dat je dossiers gaat bijhouden om te kunnen voldoen aan de motiveringsplicht. Deze zaak is een goed voorbeeld van de noodzaak om ook binnen schuldhulpverlening aan dossiervorming te doen en ook de communicatie tussen schuldhulpverlener en schuldenaar vast te leggen.


1 reactie

  1. Herman schreef:

    Het lijkt erop dat de schuldhulpverlening in Amsterdam zijn vruchten afwerpt.
    http://www.koningenderaadt.nl/2013/03/schuldhulpverlening-in-amsterdam-succesvol

Plaats een reactie

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 123 andere abonnees