Home » Uncategorized » Conferentie APS: schuldhulpverleners, schuldenaars en schuldeisers verenigd u!

Conferentie APS: schuldhulpverleners, schuldenaars en schuldeisers verenigd u!

Start here

Vandaag was de 15e jaarconferentie Aanpak van problematische schulden. Altijd leuk om je in een mix van schuldhulpverleners, schuldeisers, hulpverleners, bewindvoerders en andere belangstellenden te begeven. Dat houdt de discussie levendig en brengt ook de gedachtewerelden van de diverse partijen dichter bij elkaar.

Een thema wat goed aansluit op de workshop van mijn collega Martijn Schut met meer dan tien goede tips om de communicatie tussen schuldeiser en schuldhulpverlener te verbeteren. Belangrijkste les die we daar uit kunnen trekken is er misschien een uit de categorie “open deur”, maar daarom niet minder belangrijk: zoek in ieder geval de communicatie op. Het niet op de hoogte zijn van elkaars standpunt en stand van zaken is een belangrijke oorzaak voor irritatie en frustratie. Door beter te begrijpen wat de mogelijkheden zijn van de schuldenaar, de schuldeiser en de schuldhulpverlener wordt de samenwerking al direct zienderogen verbeterd. Uiteraard was dit niet zijn enige tip, maar wel een die ik (alvast) wilde delen vooruitlopend op de uitgebreide publicatie over dit onderwerp (aankomend voorjaar).

Verder veel aandacht voor het onderuitgaan van een door velen zo gewaardeerd initiatief: het LIS. Ongeveer een jaar geleden sprak ik daarover met Willem Los van Credit Agricole op een andere studiedag van Studiecentrum Kerckebosch. Wij concludeerden gezamenlijk dat het vreemd was dat er die dag niet meer mensen aandacht hadden voor schuldpreventie en de rol die het LIS zou kunnen spelen. Hij als schuldeiser was daar ook een groot voorstander van. Des te jammer dat uitgerekend de NVB nu de handdoek in de ring heeft gegooid.

 Ook de wens van het BKR om meer schulden te gaan registreren, zoals de studieschulden, kan helaas de handen niet op elkaar krijgen in Den Haag, zo las ik vandaag. Laten we hopen op een klein wonder  dat er toch nog een dergelijk initiatief van de grond komt, ondanks de bezwaren die je tegen schuldregistratie kunt hebben. Vooralsnog moeten we vooral lokaal oplossingen zoeken met handvatten gericht op de wijk uit de welzijnswereld, convenanten met afspraken over vroegsignalering (en die ook levend houden!) en bemoeizorg, zoals Er op af-teams.

Naast bovenstaande highlights waren er uiteraard nog tal van andere interessante sprekers en onderwerpen. Kortom, genoeg stof tot nadenken en discussie zo vlak voor het nieuwe jaar.


Plaats een reactie

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 123 andere abonnees